MINUN KASVUNI ONNELLISUUS- JA RENTOUTUMISVALMENTAJAKSI

Olin 14- vuotias, kun kiinnitin kaupan seinälle ilmoituksen tarjoamastani lastenhoitopalvelusta. Pienet ja idearikkaat asiakkaani tekivät ensimmäisen ammatinvalintani helpoksi ja luontevaksi. Lähihoitajaksi valmistumisen jälkeen työskentelin päiväkodissa ja kotipalveluyöntekijänä. Näin ja sain kokea elämän koko kirjon: taaperon ensiaskeleet, lohduttoman itkun ikävästä ja hiljaisen kodin joulupäivänä, kun lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja ovat kukin eri puolilla maailmaa. Fysioterapian opintojen pariin minut johdatti rakkaus liikuntaa kohtaan ja tahto ymmärtää ihmiskehon ja mielen yhteistoimintaa paremmin. Aloin oivaltaa, että keho kertoo mielemme tarinaa ja että meillä tulisi olla aikaa pysähtyä kuuntelemaan ja kohtaamaan itsemme ja toisemme. Merkonomi- ja oikeustradenomiopintojen parasta antia oli yhdessä oppiminen ja yhteistyön merkityksen oivaltaminen. Olen saanut olla mukana kehittämässä työelämää ihmisläheiseen suuntaan ja auttaa asiakkaitani menestymään omassa elämässään eri osa-alueilla. Syventääkseni osaamistani erityisesti valmentajana olen opiskellut ammatilliseksi opettajaksi ja NLP Practitioneriksi. Pidän tärkeänä sekä teoriaa että käytäntöä, koska oman ajatusmaailmani mukaan ammattilaisuus muodostuu siitä, että kykenee soveltamaan yksilökohtaisesti teorian käytäntöön. 

Onnellisuus- ja rentoutumisvalmentajaksi kasvamiseeni ovat vaikuttaneet erityisen paljon omat kokemukseni, joiden kautta olen ymmärtänyt hyvinvoinnin ja onnellisuuden merkityksen. Oli aika, kun en sallinut itseni iloita onnistumisistani, vaan yhden etapin saavuttamisen jälkeen olivat suunnitelmat jo seuraavaa varten tehty. Kaksi korkeakoulututkintoa kokopäivätyön ohessa kiitettävin arvosanoin ja eteneminen työuralla tiukasti tavoitteet ja odotukset täyttäen olivat joskus minulle merkkejä kelpaamisestani. Tuli aika, kun rakas kuntosaliharrastus muuttui myös suorittamiseksi. En sallinut minulle ylimääräisiä lepopäiviä, vaikka pitkään kestäneiden univaikeuksien vuoksi se olisi ollut arvokkainta, mitä itselle olisin voinut antaa. Hain suorittamalla oikeutusta olemiselleni ja helpotusta pinnan alla epämääräisenä kytevään pelkoon ja ahdistukseen. Koin herkkyyteni taakaksi ja ajattelin vain olevani paljon heikompi kuin muut. En lopulta ollut itsekään varma, kenen vaatimuksia yritän toteuttaa. Tunsin, ettei mikään, mitä teen ole riittävää. Ajattelin ikävien asioiden tapahtumisen olevan minun syytäni ja soimasin itseäni kaikista tekemistäni erehdyksistä. Olin itselleni julma ja armoton. 

Kaiken suorittamisen jälkeen lopulta romahdin ja uuvuin. Loputon väsymys, ahdistus, häpeä, syyllisyys, merkityksettömyys ja epätietoisuus nousivat pintaan. Tunnustin ensimmäistä kertaa ääneen olevani totaalisen voimaton ja hädissäni. Pysähdyin ja annoin itselleni aikaa. Luovuin suorittamisesta ja johdatin itseni merkityksellisten asioiden ja rauhan äärelle muun muassa luonnon ja mindfulnessin avulla. Ajan kuluessa ja ajatusteni kanssa työskentelyn myötä ilo ja valo palasivat. Hiljalleen voimistuivat rohkeus, voima, toiveikkuus, lempeys, armollisuus ja itseluottamus. Uupumus ei kadottanut herkkyyttä ja empatiaani eikä luottamusta elämään, vaan se valjasti nämä ominaisuudet voimakseni ja entistä vahvemmiksi kyvyiksi auttaa toisia. Tämä kokemus kirkasti todelliset elämäni arvot. Löysin tavan elää arvojeni mukaisesti itseäni ja ominaisuuksiani vaalien. Aloin nähdä itsessäni hyvää, huomasin onnistuneeni monessa asiassa ja kantaneeni mukanani tarpeetonta syyllisyyden ja häpeän taakkaa. 

Tänä päivänä minulle onni on sitä, kun menen sisarusteni luokse kyläilemään, jo oven takaa kuulen pienten jalkojen askeleet ja oven avautuessa pienet kädet ovat avoinna halaukseen. Elämä viiden pojan tätinä on opettanut hetkessä elämisen tärkeyttä ja se on pitänyt yllä riemuani olemassaolosta ja mielikuvituksen voimasta. Jokaisella ihmisellä on oma kaunis tahtinsa kasvaa ja tahtoisin, että jokainen meistä katselisi kuvaa itsestään kuin kaksivuotias ja toteaisi yksikantaan olevansa ihana. Minulle onni näyttäytyy myös rauhallisina aamuina hyvin nukutun yön jälkeen. Tuntemalla olonsa hyväksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on, sen painoisena ja näköisenä kuin on. Sallimalla itselleen ja toisille kaikki tunteet ja ymmärtämällä, että ne ovat kaikille meistä hyväksyttyjä. Saan voimaa ja löydän loputtomasti inspiraatiota luonnon kauneudesta ja rauhasta. Luonto osoittaa elämän kiertokulkua, kuinka kaikelle on aikansa ja kuinka kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaikella on tarkoituksensa ja kun jonkin on aika loppua, tarjoutuu aika uudelle.