Voima meissä

04.08.2020

Joskus kuntosalilla huomaamme, miten fyysinen viisikiloinen voi muuttua mielessämme kuin viideksikymmeneksi kiloksi. Näin voi tapahtua siitäkin huolimatta, että treenaa pitkäjänteisesti viikko toisensa jälkeen myös riittävästä palautumisesta ja ravinnosta huolehtien ja treeni toisensa perään itsensä ylittäen. 
 

Mikä näissä tilanteissa yleensä auttaa?


Asetamme ehkä turvaraudat ja pyydämme varmistajan lähellemme turvaksemme, ettemme loukkaa itseämme, jos painojen voima voittaa omat voimamme. Saatamme hyödyntää mielemme voimaa: muistaa, mistä aloitimme ja miten kauas jo olemme tulleet tai visioida tulevan suorituksen mielessämme. Ehkä pyydämme oppaaksemme alan asiantuntijan.


Kannamme elämässämme joskus tiedostamattammekin raskaita painoja, henkistä painolastia. Keräämme näitä henkisiä viisikiloisia ja uskottelemme, että ei tunnu missään. Painolastia kertyy, kun työnnänme tuntemuksemme syrjään kykenemättä syystä tai toisesta kohtaamaan niitä. Jos pysähtyisimme, saattaisimme huomata, kuinka levon ja toiminnan tasapaino on järkkynyt ja miten kauan onkaan siitä, kun tutkiskelimme tavoitteitamme, teimme suunnitelmia ja annoimme aikaa ajatuksiemme ja tuntemuksiemme kuuntelulle. Kuljetamme näin mukanamme näkymätöntä raskasta taakkaa, joka heikentää hyvinvointiamme, mielenrauhaamme ja elämänlaatuamme.


Ja siinä, missä kyykkytanko on sarjan verran harteillamme, nämä näkymättömät painolastit kulkevat mukanamme joka askeleellamme ja painavat silloinkin, kun olemme paikallamme.


Mikä näissä tilanteissa yleensä auttaa?


Kevennämme painolastia keskustelemalla ystävän kanssa, antamalla kynän siirtää osan tuskastamme paperille. Ehkä huudamme sen kovaan ääneen metsässä puiden lomassa tai kuiskaamme iltahämärässä kohti tähtiä. Katsomme itseämme ystävällisesti ja pidämme itseämme hyvänä. Jos omat ja läheisten voimavarat ja ominaisuudet eivät riitä, pyydämme apua ammattilaiselta.


Kehomme ja mielemme rakastavat meitä ja haluavat meidän olevan onnellisia. Ne kertovat kyllä kaiken sen, mitä sinun tarvitsee tietää. Nehän pyrkivät auttamaan toinen toistaan jatkuvasti, ja sinuakin. Kehomme ja mielemme ovat puolellamme myös silloin, kun tunnemme itsemme yksinäisiksi ja ulkopuolisiksi. Eikä ne suutu sinulle, vaikka kerrot niiden salaisuuksia toiselle ihmiselle tai päiväkirjan sivuille. Ne suorastaan sädehtivät, kun huomaavat olevansa sinulle niin tärkeitä.