Hyvä syömään ja pakarat kunnossa

29.05.2020

Olet varmasti kuullut sanonnan "kohtele toisia, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan"? Oletko koskaan pohtinut tätä toisin päin? Tiedät varmasti kohdallasi vastauksen siihen, miten tahdot kohdella toisia ja millaista kohtelua itsellesi haluat. Oletko koskaan miettinyt, saatko toivomaasi kohtelua? Kohdellaanko sinua niin kuin sinä kohtelet toisia? Kohteletko itseäsi, kuten kohtelet toisia?
 

Olin kolmetoistavuotias, kun samaa koulua käyvä poika totesi minulle hänen ohi kävellessäni "vit*u miten leveä per*e". Kolmetoistavuotiaana itseluottamukseni ei ollut lähelläkään sitä tasoa, että olisin antanut sanojen vain kulkea toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Ei todellakaan. Olin murrosisän tuoman kuohun ja kehon muutosten myötä todella vaivautunut, että joku edes huomasi, saati sitten kommentoi ulkonäköäni. En osannut hahmottaa kehoani, tunsin olevani jostakin kohdasta liian pieni ja jostakin liian suuri. Pukeuduin pidemmän mallisiin paitoihin ja toivoin vain, että kukaan ei edes huomaisi minussa tapahtuvia muutoksia ja että saisin olla rauhassa itseäni koskevilta kommenteilta.


Kuusitoistavuotiaana olin työssäoppimisjaksolla paikassa, jossa eräs henkilö katseli minua pitkään ja tarkasti sanoen minulle: "Syöt varmaan hyvin, kun sinulla on noin pyöreät posket". Kyllä, olen aina ollut hyvä syömään ja tykännyt paljon kotiruuasta. Olen ollut liikunnallisesti aktiivinen lapsesta saakka, syönyt monipuolisesti enkä koskaan lapsuudessa ja nuoruudessani edes pohtinut syömisen vähentämistä tai laihduttamisen tarvetta. Olin ajatellut kasvojenikin olevan ihan ok, kunnes asiakkaani sanat saivat minut epäileväksi ja epävarmaksi.


Parikymppisenä kaupungilla kävellessäni joukko nuoria poikia käveli vastaani minua katsellen ja yksi heistä huomautti minulle näyttäväni oranssilta. En saanut mahdollisuutta kysyä häneltä tarkennusta tähän kommenttiin, koska joukko jatkoi nopeasti matkaansa välillä taakseen vilkuillen. Hämmennyin. Pohdin, näyttääkö meikkipuuteri huonolta päivänvalossa. Mietin myös, että olinko sittenkin laittanut liikaa aurinkopuuteria. Sen jälkeen etsin vastaantulevien ihmisten katseita ja olin aivan varma, että katsoessaan minua he kaikki näkivät, että olen ihan oranssi.


Miten olisit toiminut, jos kyseisten esimerkkien kohde olisi ollut paras ystäväsi tai siskosi? Ehkä olisitte ottaneet yhdessä pari imartelevaa otosta hänen naisellisesta vartalosta oivaltaen, että jokainen on omalla tavallaan kaunis. Olisit saattanut kehua hänen korkeita poskipäitä ja sitä, miten ilmeikkäiltä ja kauniilta kasvot juuri tämän ansiosta näyttävät etenkin hänen hymyillessään. Poikajoukosta tulleelle värikommentille olisitte yksinkertaisesti nauraneet ja vieläpä pitkän aikaa. Olisitte huomanneet, että vastaantulevilla ihmisillä on myös eri värisiä kasvoja ja että oikeastaan vain sillä on väliä kuinka lämpimät ja iloiset silmät sinua katsovatkaan väkijoukon keskellä. Niin minäkin olisin ystävääni tai siskoani kohtaan toiminut.


Itseäni kohtaan en sen sijaan toiminut näin. En edes ajatellut tuolloin, että voisin olla itselleni armollinen. Kuvittelin ansaitsevani nämä sanat ja niiden olevan absoluuttinen totuus minusta. Vaatteita sovituskopissa sovittaessani näin vain valtavan leveän takamukseni. Peilistä minua katsoi aina nainen, jolla on isot posket ja etenkin hymyillessä ne suorastaan näyttivät suurentuvan entisestään. Meikkejä hankkiessani huomasin kerta toisensa jälkeen toteavani minua auttaneille ystävällisille asiakaspalvelijoille, että en tahdo mitään sellaista sävyä, joka korostaa ihon oranssisuutta tai saa minut näyttämään oranssilta.


Kolme kommenttia ihmisiltä, jotka eivät edes tunteneet minua. Kolme kommenttia, jotka todennäköisesti olivat puolihuolimattomasti lausuttu eikä tarkoitettu satuttamaan tai etenkään määrittämään minua ihmisinä. Ja silti todella kauan kannoin niitä sanoja mukanani. Ne olivat aina jotenkin enemmän pinnalla kuin saamani kauniit sanat ja kommentit itsestäni.


Kuntosaliharjoittelun myötä olen alkanut pitämään vahvoista, voimakkaita reisistäni ja pakaroistani. Voin laittaa kyykkytankoon runsaasti rautaa luottaen itseeni ja vahvaan alakroppaani, ettei se jätä minua tangon alle. (Okei, rehellisyyden nimissä, olen sinne joskus jäänyt, mutta edelleen ajattelen sen johtuvan enemmän hetkellisestä heikkoudesta mielenhallinnasta kuin reisien tai pakaroiden voimantuotosta.) Osa tapaamisistani ihmisistä on ollut viehättyneitä ilmeikkäistäni kasvoistani ja hymystäni, siitä kuinka hymyillessäni tuon huoneeseen kuin auringon valon. Iloitsen siitä, että voin hymylläni valaista toisen päivää ja ymmärrän, että poskeni ovat tärkeä kokonaisuus kasvojeni ilmettä. Arkiaamuina teen pikameikin puolihämärässä kylppärissä ja saattaahan sitä aurinkopuuteria tulla edelleen välillä tupsuteltua vähän runsaanlaisesti kasvoille. Eräs ystäväni totesi aurinkopuuterin olevan tavaramerkkini ja se on täysin totta. Aamuissa kahta en vaihda- toinen on aamupala (olen edelleen hyvä syömään) ja toinen on aurinkopuuteri.


Antaessani mahdollisuuden myös toisesta näkökulmasta tarkastelulle, aloin nähdä itsessäni ominaisuuksia, joiden avulla voin tuottaa hyvää mieltä itselleni ja toisille. Jalkatreenit ovat suloisen piinaavia ja vahvat jalkani takaavat liikunnan tuoman ilon ja onnen. Kasvoni ilmeikkyys säteilee ympärilleni hyvää mieltä ja tieto siitä saa itsenikin onnelliseksi. Aurinkopuuterin tuoma sävy ja hento glitterin kimallus poskipäilläni ilahduttavat itseäni aamuisin ulos lähtiessäni saaden kokemaan oloni varmaksi ja viehättäväksi. Ollessani itseni puolella näin ja kuulin myös vahvuuksiani, en vain heikkouksia, puutteita tai virheitä.


Itsensä hyväksyminen ja itselleen ystävällisesti puhuminen on joskus haasteellista. Itseään voi kuitenkin opetella rakastamaan ja arvostamaan joka päivä koko elämänsä ajan. Kohtele tänään itseäsi kuin parasta ystävääsi. Kehu jotakin piirrettä olemuksessasi tai saavutustasi, jossa onnistuit erityisen hienosti. Lohduta myös itseäsi, jos tiedät yrittäneesi sen hetkisen parhaasi kuitenkaan onnistumatta tavoitteessasi. Mieti, miten voisit seuraavalla kerralla tukea itseäsi paremmin tavoitteesi saavuttamisessa tai keneltä voisit pyytää apua. Kuulostele, mitä sinä tarvitset ja kaipaat ja tarjoa se itsellesi. Tiedän, että olet sen arvoinen.❤️